דיור מוגן יכול להיות פתרון מצוין לאנשים בני הגיל השלישי, אשר מעוניינים לקיים אורח חיים חברותי, תוך שליטה על עצמאותם, להיות מוקפים בשלל שירותים חברתיים ,מתקנים מפנקים ואוכלוסיה איכותית. בתי הדיור המוגן מאפשרים לדייר להגיע לתקופת ניסיון, אבל מה זה בעצם אומר?
יתרונות המעבר לדיור מוגן הם רבים ומגוונים, וכוללים :סביבת מגורים יוקרתית, מגוון של פעילויות ,חוגים וקהילה תוססת. מסגרת זו מותאמת בעיקר לבני גיל הזהב המתפקדים עצמאית ומעוניינים לחיות בסביבה עשירה בפעילויות, אשר תעניק להם רמת חיים גבוהה. גם אם ביצעתם תחקיר וסקירה מקדימה של הדירות, של הצוות, האוכל, השירותים, המתקנים, נגישות המקום וכיוצא בזה, ועל פניו נדמה שמדובר במקום איכותי, מכבד וראוי, תקופת ניסיון היא תמיד דבר מבורך. תקופת ניסיון מאפשרת לדייר להתחרט, לבטל את החוזה ולחפש פתרונות דיור אחרים, אבל גם בתקופת ניסיון לא תמיד שמים לב לאותיות הקטנות.
האם ניתן לעזוב מוסד לדיור מוגן?
במילים פשוטות, וכפי שרבים אולי יכנו זאת – דיור מוגן אינו חתונה קתולית. ניתן להתחרט, לבטל ,ולתת התראה מוקדמת על עזיבה . בתקופת הניסיון, הדבר פשוט יותר. תקופת הניסיון מותנית בהתאם להוראות חוק הדיור המוגן. מדובר במושג של ממש, המתאר את התקופה הראשונית במגוריו של דייר בדיור המוגן, במהלכם הוא יכול לבחון את התאמתו לדיור המוגן.
הנהלת המוסד יכולה במקביל לבחון את התאמתו של הדיור למרחב המוסד. בשורה התחתונה: במידה והדייר, או המוסד, אינם שבעי רצון אחד מהשני, יש אפשרות להגיש הודעה בכתב על ביטול הסכם ההתקשרות – תוך הודעה מראש של שבועיים לפחות.
במהלך תקופת הניסיון, דייר יכול להתנסות עם המגורים וחיי היום יום המוצעים במסגרת הדיור המוגן ולהיווכח האם "המצב החדש" מתאים עבורו. וזאת מתוך התנסות אישית, ולא מפי המלצות וגרסאות צד ג', אלא מתוך החוויה של עצמו.
עד כאן זה נשמע פשוט, אלא שישנם פרטים נוספים שחשוב להתייחס אליהם.
- לא ניתן לקצר את תקופת הניסיון.
- לא ניתן לבטל את תקופת הניסיון.
- ניתן להאריך את תקופת הניסיון.
- לא ניתן להאריך את תקופת הניסיון מעל שנה.
מה כל זה אומר?
המשמעות היא שבהסכמת שני הצדדים ניתן להאריך את תקופת הניסיון. גם אם החוק אומר שתקופת הניסיון היא שלושה חודשים, הסכמת בין הצדדים יכולה להאריך אותה לזמן ארוך יותר. בלבד שטווח זה לא עולה על שנה. ומה קורה לאחר שנה ? או לאחר תום תקופת הניסיון? האם עדיין ניתן להתחרט ? התשובה היא, כן. בהחלט. כאמור, בכל עת ניתן להחליט על ביטול הסכם התקשרות, אלא שכעת ההודעה מראש נדרשת שלושה חודשים מראש.
ובהינתן כך שההסכם עם מוסד הדיור המוגן לא כולל אזכור עבור תקופת ניסיון, או שמא תקופת ניסיון קצרה מן הרשום בחוק (שלושה חודשים) מה זה אומר על תקופת הניסיון בפועל? אין משמעות לדבר, תקופת הניסיון עדיין מוגנת עפ"י חוק וניתן לממשה כרגיל. רק במקרים בהם הצדדים החליטו להאריך את תקופת הניסיון, עד תקופה של שנה, תהא היא שונה מברירת המחדל (3 חודשים).
אז מה חשוב לדעת על ההסכם בין הצדדים בתקופת הניסיון
תקופת שלושת החודשים הראשונים למגורים בבית דיור מוגן נחשבים לתקופת ניסיון,הן עבור הדייר והן עבור בית הדיור המוגן .ישנה אפשרות להאריך את טווח תקופת הניסיון עד כשנה.הדבר מעוגן בחוק דיור מוגן (סעיף 18).על מנת לבטל את הסכם ההתקשרות, יש למסור הודעה בכתב לפחות שבועיים מראש.
מה מטרתה של תקופת ניסיון?
המטרה היא קודם כל להתנסות ולראות אם דיור מוגן אכן מתאים לדייר מסוים, או אם מוסד מסוים של דיור מוגן אכן מתאים לדייר. ישנה אפשרות שדייר פשוט יחליט שאין התאמה, וייתכן כי ההחלטה זו תתבסס על התנהלות הדייר בניגוד להוראות החוק של מוסד לדיור מוגן. במקרה שכזה, הדייר ו/או משפחתו יכולים להגיש תלונה לממונה על נושא דיור מוגן במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
כאמור, תקופת הניסיון נתונה בסעיפי הסכם ההתקשרות של בית דיור מוגן עם כל אחד מהדיירים המתעניינים לגור במרחב המוסד. בהסכם התקשרות זה תפורט תקופת ההתנסות, כמו גם יצורפו מפרטי הדירה ומסמך הגילוי. ניתן לעיין בסעיף 16 לחוק הדיור המוגן כדי לעיין בלשון החוק לעניין זה. במילים אחרות, על מנת שבית דיור מוגן יוכל לקבל דיירים על פי חוק, עליו לחתום עימם על הסכם התקשרות אשר יבהיר ויסדיר את מערכת היחסים המשפטית בין הצדדים. מה נכלל בהסכם התקשרות שכזה?
- הפרטים שניתן לציין במסמך הגילוי (מדובר במסמך שהדייר מקבל טרם מעמד חתימה על הסכם התקשרות) לרבות העתק של מסמך הגילוי.
- מפרט הדירה
- ייפוי כוח חתום (באם הדייר מינה בא כוח)
ישנם חוקים מסוימים שיש להקפיד גם בעניין מעמד חתימה על הסכם התקשרות. לרבות מתן אפשרות סבירה לעיין בהסכם ההתקשרות טרם החתימה כמו גם, מסירת עותק מהסכם ההתקשרות – לדייר. ישנם כללים מסוימים המנחים את עריכתו של הסכם ההתקשרות, לרבות:
- שההסכם יהיה כתוב בשפתו של הדייר. שפה שהדייר יכול לדבר ולהבין. שפה המותאמת לבקשתו של הדובר.
- ישנה אפשרות לערוך את הסכם ההתקשרות בעברית, לחילופין באם סיפק מוסד הדיור המוגן, מתורגמן, על חשבונו, יינתן תרגום של ההסכם לאחת מהשפות שהדייר דובר ומבין או לאחת מהשפות הרשמיות (ערבית, אמהרית, עברית ,רוסית או אנגלית).
בנוסף, טרם מעמד חתימת החוזה ותחילת תקופת ההתנסות, יצורף כאמור נספח מפרט הדירה להסכם ההתקשרות. המסמך עצמו מספק פרטים, כמו גם גושפנקא משפטית לתוואי הדירה אותה מקבל דייר פוטנציאלי בדיור מוגן, לידיו. על המפרט להיות…
- מעודכן ליום בו מתאפשרת חתימה על הסכם ההתקשרות
- ממולא במדויק על ידי נציג בית הדיור המוגן. אם פריט מסוים לא באמת קיים בדירה, מתבקש לציין זאת בכתב במפרט הדירה.
- חוזה מוכן לחתימה על ידי שני הצדדים. כל תיקון בו מצריך את חתימת שניהם.
- באם מדובר בבית דיור מוגן שטרם נבנה או אוכלס, אל המפרט יצורפו תוכניות דירה בקנה מידה ספציפי (לפחות 1:50). בתוכניות הדירה יהיה נא פירוט מידות עבור חדרים בדירה, המידות הכלליות של הדירה ופתחים.
כפי שניתן לראות, דייר יכול להתנסות באופן אישי ולבחון האם הדירה אכן תואמת את המפרט הן מבחינת הגודל, והן מבחינת החוויה והחשוב מכל האם הדירה עומדת בציפיות הדייר . נכון הדבר גם עבור מסמך גילוי, אודותיו נפרט בפסקאות הבאות. מסמך הגילוי גם כן יכול להציג תמונה מסוימת לגבי מוסד הדיור המוגן. באם יתגלה לדייר כי אין הדברים בפועל תואמים את מסמך הגילוי, הרי שזו יכולה להיות סיבה עבורו להפסקת החוזה .
מה חשוב לדעת על מסמך גילוי?
- בית הדיור מחויב למסור טרם מעמד חתימת הסכם התקשרות עם דיירים חדשים, מסמך גילוי שיש בו את פרטי בית הדיור המוגן ותנאים שונים בהקשר זה. סעיף 17 לחוק הדיור המוגן מתאר זאת בלשון החוק.
- כל המוצג במסגרת המסמך יהיה בתוקף של 30 יום ממועד מסירת המסמך.
- המסמך עצמו לא מהווה התחייבות של מי המבקש להיות דייר במוסד, או של המוסד עצמו – להתקשר במסגרת הסכם התקשרות.
- באם אכן ייחתם הסכם התקשרות בין הצדדים, להסכם יצורף העתק של מסמך הגילוי והתנאים הרשומים בו.
- במסמך הגילוי יירשמו פרטים פרטיים של מנהל בית הדיור המוגן בפועל. לרבות דרכי התקשרות, תעודת זהות / מספר תאגיד, וכו'. יצוינו זכויות בעל רישיון הקרקע שעליה נבנה או ייבנה מוסד בית דיור מוגן.
- מסמך הגילוי יציג תנאי קבלה עבור מי שמבקש להיות דייר בבית הדיור המוגן. לרבות אלו העוסקים במצב רפואי וכו'.
- במסמך הגילוי יתואר המבנה, הדירות ותנאי השימוש בדירות.
- יתוארו שטחים ציבוריים בבית הדיור המוגן, כמו גם תנאי השימוש עבורם.
- תצוין תקופת הניסיון, אורכה ותשלומים קשורים.
- יצוינו השירותים שהמוסד מתכון להעניק לדיירים. לרבות שירותי חובה, רשות ואלו שנקבעו במסגרת הסכם התקשרות.
- תשלומים בהתאם לדירה הרלוונטית (וכל תנאי תשלום נוסף ואחר), לרבות גבוה פיקדון, אופן קיזוז כנגד חיוב (באם נקבע מנגנון שכזה), אופן השבת פיקדון וכו'.
באילו מקרים ניתן לבטל את חוזה ההתקשרות
- אם הדייר מעוניין לבטל את הסכם ההתקשרות במהלך תקופת הניסיון.
- אם מוסד הדיור המוגן מעוניין לבטל את הסכם ההתקשרות במהלך תקופת הניסיון.
- אם דייר מעוניין לבטל את הסכם ההתקשרות, דווקא לא במהלך תקופת הניסיון.
- אם מוסד דיור מוגן מעוניין לבטל את הסכם ההתקשרות, דווקא לא במהלך תקופת הניסיון.
באילו מקרים בית דיור מוגן יכול לבחור לבטל את הסכם ההתקשרות? ובכן, ישנה זכאות לבית הדיור המוגן לבטל את הסכם ההתקשרות באם…
- דייר הפר הפרה יסודית של הכללים, כמו גם, לא תיקן הפרה זאת בזמן סביר.
- בנוסף, ישנו תנאי לסעיף הקודם, באם הדייר לא פינה את הדירה במועד הרשום בהסכם ההתקשרות, כאשר הסכם ההתקשרות רשם תנאי לגבי אופן הפינוי.
מה לגבי החזרת הפיקדון?
כפי שרבים יודעים, ישנן מספר אפשרויות למימון המגורים במוסד הדיור המוגן. ניתן לשלם פיקדון, ניתן לשלם דמי כניסה, ניתן לשלם בשילוב של דמי כניסה ופיקדון ניתן גם לרכוש את הנכס ולרשום אותו בטאבו. מבלי להיכנס לכל האפשרויות, נתייחס לאלו המכילות הפקדת פיקדון במוסד הדיור המוגן.
כל זאת תלוי מאוד במסלול המימון ובפיקדון המתבקש, לפיקדון זה, מצורף מעין שיעור שחיקה מסוים, שאמור גם הוא להופיע בהסכם ההתקשרות. במסלולים מסוימים, סכום הפיקדון כולו "נשחק" תוך 4 שנים. במקרים אחרים, ישנו שיעור שחיקה של 2-3 אחוזים בשנה. ועל פי כן, אם מישהו החליט לעזוב אחרי חודש, או אפילו אחרי שנה – יוחזר הפיקדון בניכוי זמן השהיה .
מה לגבי החזרת פיקדון במקרים של עזיבה?
-
- הפיקדון יוחזר לדייר ששילם את הפיקדון, במועד סיכום ההתקשרות או ביום החזרת הדירה, לפי המועד המאוחר מבניהם. סכום הפיקדון יוחזר באופן מלא או חלקי, בהתאם לתנאי הסכם ההתקשרות.
- במקביל לכך, בית הדיור המוגן ימסור לדייר בטוחות, למען הבטחת כספי הפיקדון בעת כניסה לדיור המוגן.
- בית הדיור המוגן אכן רשאי להשאיר בידיו סכום כסף, במסגרת נאמנות,, בסכומים המתעדכנים מעת לעת,בהתאם לתנאי החוזה. מדובר בסכום שימשך מתוך הפיקדון לטובת תשלומי חובות, אם ישנם וטרם נפרעו, מטעם הדייר – וזאת במסגרת הסכם ההתקשרות.